Ολοκλήρωση Φάσης Γ PERSEAS

Με την υποστήριξη και την μεγάλη συμμετοχή των μόνιμων κατοίκων της Ελαφονήσου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η Φάση Γ’ της μελέτης PERSEAS, η οποία έλαβε χώρα στο διάστημα 20-27 Σεπτεμβρίου 2014.

Η ερευνητική ομάδα της Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν. βρέθηκε για τρίτη χρονιά στην Ελαφόνησο και πραγματοποίησε δωρεάν εξετάσεις σε 411 άτομα άνω των 12 ετών. Η ομάδα αποτελούνταν από: Χάρης Δημοσθενόπουλος (Διατροφολόγος), Κλεφτάκη Ματίνα (Διατροφολόγος), Ιωάννης Κυριαζής (Παθολόγος-Διαβητολόγος, Συντονιστής Έρευνας PERSEAS), Γεράσιμος Μαρκάτος (Καρδιολόγος), Σταματία Μοσχάκου (Πνευμονολόγος), Εμμανουήλ Μπελιώτης (Παθολόγος), Δημήτριος Μπράμος (Καρδιολόγος), Ιωάννης Παπαδόπουλος (Παθολόγος), Κωνσταντίνος Σγούρος (Παθολόγος), Φιλιώ Σπανούδη (Ενδοκρινολόγος). Την ομάδα υποστήριξε εθελοντικά και η Αναστασία Παπαδημητρίου (Διατροφολόγος).

Η προετοιμασία και η ολοκλήρωση της Φάσης Γ’ πραγματοποιήθηκε με την στενή συνεργασία και πολύτιμη συμβολή της νέας δημοτικής αρχής του νησιού, καθώς και των ιατρών του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ελαφονήσου, κας Σταυρούλας Αλεβίζου (Επιμελήτρια Ε.Σ.Υ – Γενική Ιατρός) και Κωνσταντίνας Τσαβίδα (Αγροτική Ιατρός).

Η Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν., εκτός από την δωρεάν παροχή γενικών αλλά και εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών προς τους κατοίκους του νησιού που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (μετρήσεις δεικτών παχυσαρκίας, έλεγχος σακχαρώδη διαβήτη, έλεγχος αρτηριακής υπέρτασης, καρδιογράφημα και echo triplex καρδιάς, σπιρομέτρηση, πλήθος αιματολογικών εξετάσεων κ.α), καταγράφει και παρακολουθεί στον πληθυσμό, την προοπτική μεταβολή των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, αυτών δηλαδή που προκαλούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ερευνητές έχοντας πλέον ολοκληρώσει και την Φάση Γ’, αξιολογούν την σημασία των μεταβολών των παραγόντων αυτών στους δείκτες καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας που καταγράφονται ανά έτος. Αξίζει να αναφερθεί ότι και φέτος παρουσιάστηκαν κάποια αδιάγνωστα ειδικά περιστατικά που προέκυψαν κατά την διαδικασία των εξετάσεων και παραπέμφθηκαν άμεσα σε νοσοκομεία για την αντιμετώπιση τους, όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο.

Η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και η στενή σχέση που έχει δημιουργηθεί με την ιατρική ομάδα της Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν., επιτρέπουν στην μελέτη PERSEAS να συνεχίσει να συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία, που στο άμεσο μέλλον θα δώσουν σημαντικά συμπεράσματα που θα μπορούν με ασφάλεια να αναχθούν στο γενικό πληθυσμό της χώρας.

Τα παιδιά του Δημοτικού συμμετείχαν με τον δικό τους τρόπο στην Φάση Γ΄της μελέτης PERSEAS, αποτυπώνοντας σε ζωγραφιές την σημασία και την σύνθεση ενός σωστού και υγιεινού διαιτολόγιου.

Τα αποτελέσματα της Φάσης Γ’ θα ανακοινωθούν την άνοιξη του 2015.